Våra älskade orkidéer

Orkidé är en av våra mest köpta växter och det är inte konstigt, den är ju både exotisk, exklusiv och lättskött.

Satsa på bra kvalitet och sköt om dina orkidéer så får du kärlek tillbaka länge........!

Nu ska vi ge våra tips om hur du får din orkidé att hålla så länge som möjligt. Det finns många orkidéer som är enkla att ha som krukväxter men Phalaenopsis, eller Brudorkidé som den oftast kallas är den mest odlade och den populäraste. Det är den orkidén som är mest lämpad för inomhusmiljö och blommorna är mycket hållbara. Den är väldigt lättskött och finns i många storlekar och färger. Prisnivån på en phalaenopsis kan vara variera mycket och den sätts efter kvalitet på plantan och hur många blomstänglar den har. För att se att en phalaenopsis har en bra kvalitet ska man gå efter antal bladskikt. Ju fler bladskikt en växt har desto bättre kvalitet och desto varsammare har den odlats. Så satsa på en planta med kraftigt, stadigt bladverk och med minst två blomstänglar, då har man glädje av sin orkidé länge!

Njut av orkidéer som krukväxt men de är också otroligt fina som snittblomma!

Orkidén ska placeras ljust men under sommarmånaderna ska man hålla den ifrån direkt solljus. Den trivs allra bäst i öst- eller västfönster. Ha den inte för långt in i rummet för står den för mörkt så är det lätt att knopparna faller av.
Orkidén tål absolut inte drag och kyla så tänk på att det är viktigt att plocka bort växten från fönstret om man vädrar eller har öppet. Tänk också på att ett alldeles för varmt, gassande element under din orkidé också kan ge drag, då alldeles för varmt drag! Därför är vi noga med att alltid emballera din orkidé när du går från butiken med fodrat papper så att den skyddas från vind och blåst även sommartid!
Den trivs bäst i temperaturer över 20 grader.
Orkidéer gillar hög luftfuktighet så duscha gärna bladen och rötterna men INTE blommorna.

Vattningen är viktig för en orkidé i kruka. Den vill inte ha för mycket vatten så se till att det inte står vatten kvar i ytterkrukan när du har vattnat. För blöt jord och vatten i bladvecken kan göra att plantan ruttnar. Orkidéer som är i blom behöver lite mer vatten än när den vilar. Jag brukar vattna mina orkidéer under rinnande vatten ungefär var 10:e dag och sen låta dom stå och rinna av på diskbänken en stund innan jag sätter tillbaka dom i krukorna igen. Då är det ingen risk att de blir övervattnade. Ett bra knep för att veta när det är dags att vattna sin orkidé är att lyfta upp och titta på rötterna, det är ju smidigt eftersom de oftast står i en genomskinlig planteringskruka, är rötterna gråa vill den ha vatten men är de gröna så är den tillräckligt blöt.
När den blommar ska man ge sin orkidé näring en gång i veckan, då är det en särskild näring till orkideér man ska använda, den vanliga näringen är för stark för orkidéer och då bränner man lätt rötterna. För ett par år sen kom ett fantastiskt mirakelmedel för orkidéer. Orchid myst som är en färdigblandad spray och som man duschar direkt på bladen och rötterna ca 6-7 sprayningar varje gång man vattnar. Den gör att den blommar med lite kraftigare blommor och framför allt ger den bladen stadga och styrka. När man haft en orkidé i många år blir den lätt trött och hängig i bladen och om man då ger den lite extra skjuts med denna produkten så får man upp en helt annan styrka i plantan. Detta är verkligen en kanonprodukt som ger superresultat!

Orchid myst 300ml

Orchid myst är verkligen ett mirakel för orkidéer! En färdigblandad näringspray som gör underverk för dina orkidéer!

Varje blomma på orkidén håller ungefär 1-2 månader och har man tur kan den blomma om flera gånger om året.
När blomningen är över och det bara är stängeln kvar ska man vänta med att klippa av den tills den torkat ihop och blivit helt torr och näringen har gått ner i jorden igen. När den fortfarande är grön kan det faktiskt växa ut nya stänglar om du har tur!
Hur gör man då för att få den att blomma igen? Först och främst ska man ge sin orkidé en viloperiod i någon månad och dra ner lite på vattningen och inte ge den så mycket näring. Tänk också på att INTE ha plantan över ett varmt element när den vilar utan någon grad svalare och lite mörkare men inte under 18-19 grader.
Plocka sen fram den och sköt den som du gjorde när den blommade och glöm inte att börja med näringen igen så ska du se att den kommer fortsätta ge dig mycket kärlek.

Orkidén härstammar från tropiska Asien och varje blomma kan hålla 1-2 månader!

Sist men inte minst är ju frågan om och när man ska plantera om sin orkidé?
Om kompostjorden den står i börjar bli lite för kompakt och hård, eller om den växer ur krukan snart är det faktiskt dags att plantera om sin orkidé. Det är inte svårt att plantera om orkidéer, men det skiljer sig lite från våra vanliga krukväxter som står i vanlig jord! Det är viktigt att använda orkidekompost och inte vanlig blomjord! Våren är en bra tidpunkt att plantera om, efter att den har haft sin viloperiod och innan den börjar blomma igen! Plantera inte om den om den står i full blom.
Krukan ska vara en storlek större men ta inte en FÖR stor kruka, för då är det lätt att förvattna orkidén. Tänk på att den nya krukan är ordentligt diskad så det inte är kvar gamla bakterier. Välj en kruka med dräneringshål i botten. Ta ur plantan ur den gamla krukan och skär bort torkade och vissna rotdelar med en ren kniv. Ta bort gammal kompost mellan rötterna, och skölj rötterna i ljummet vatten(inte för varmt). Häll i ny orkidékompost i botten på den nya krukan och ställ försiktig i plantan. Fyll upp med kompost runt rötterna och tryck till lätt så att plantan står stadigt. Packa inte komposten för hårt utan låt det vara lite luft emellan. Vattna igenom plantan. Tänk på att vara lite försiktig med vattningen nu i början när plantan har fått ny näringsrik kompost som tar åt sig mer vatten än vanligt.
Lycka till och hoppas att du får njuta av din orkidé länge!

/Marie

MISSA INGA ERBJUDANDEN!

Få massor av inspirerande tips om blommor och personlig dekorativ inredning  direkt i mailen. Anmäl dig här och missa inga av våra kampanjerbjudanden!

Ok!