Pioner och Pelargoner

Jag säger bara pioner och pelargoner! Det är tidig sommarkänsla för blomsterälskare! Pionen, nu fylls butiken och buketterna av denna underbara blomma. Den är ljuvlig i trädgården och lika underbar som snittblomma även om man väljer en hel bukett eller bara en ensam pion i en vacker vas. Det finns så många härliga sorter och färger att välja på. De enkelblommande, de halvfyllda, de fyllda, de japanska och de anemonblommande . Denna underbara blomma har sitt ursprung i Kina och där har den utsetts till nationalblomma och är ett tecken på rikedom. Det sägs att pioner ger välfärd och lycka. Från maj till början på juli kan vi njuta av denna sammetsmjuka och fantastiska blomma som kallas trädgårdens drottning. Pionen är uppkallad efter Paion, de olympiska gudarnas läkare. Förr använde man pionen som läkemedel, då främst mot epilepsi, astma och huvudvärk.

Vad ger mer sommarkänsla än pioner och pelargoner?

En bukett pioner håller ungefär en vecka, men om du ger den lite extra kärlek kan du njuta ännu längre. När pionen kommer till oss snittar vi alltid stjälken med ett snitt som är ca 3 cm men det är viktigt att även du gör det när du kommer hem. Tänk på att alltid ha en ren vas eftersom det samlas bakterier i vattnet som fastnar och lägger sig som en yta på vasen och då försämras hållbarheten, så diska vasen och byt till rent vatten ofta! Se till att du inte har några blad i vattnet för då samlas det också bakterier som gör hållbarheten kortare. Pioner är en örtart och vill därför ha vatten som är ljummet. Pioner dricker mycket vatten, så fyll på varje dag! Placera inte dina pioner i direkt sol, eller där det är drag. Undvik också att ha dem bredvid en fruktskål. Frukt avger en etylengas som är många blommors största fiende. Gasen gör att din fina bukett mognar för tidigt och vissnar eller torkar ihop. I bland har pionerna en klibbig substans, detta för är för att insekterna inte ska äta upp knopparna. Tyvärr så kan klibbigheten göra så att inte blommorna öppnar sig. Det kan även se ut som om pionen är möglig eller gammal men det är bara denna substansen som har blivit smutsig och svart, då kan man försiktigt putsa bort det klibbiga med en blöt kökshandduk. Om vissa knoppar inte öppnar sig så kan man knipa hårt i knoppen så brukar de flesta öppna sig! Om du håller dig till de här tipsen ska du se att dina pioner kommer hålla mycket längre.

Pionen är också en av våra mest populära brudblommor och det är ju inte konstigt. Med pionens vackra färger och fantastiska utseende passar den till många stilar, allt från det stilrena till det lantliga. Eftersom pionen har sin säsong mellan maj och mitten av juli så ska man kanske om man är pionälskare välja att ha sitt bröllop just denna tiden. De flesta blomsorter går att få tag på året om, även om de inte är i säsong men med pionen kan det vara värre. Framför allt ekonomiskt så blir det både dyrare och svårare att få tag på före och efter deras säsong. Pioner passar in i de luftiga ängsbrudbuketterna som är trendiga just nu. Varje brudbukett är ett hantverk som vi skapar med kärlek och som ska spegla brudens personlighet. Det är också viktigt att vi ser till att blommorna är sådär alldeles perfekt utslagna och att brudbuketten håller precis hela dagen, så därför är det viktigt om man väljer just pioner att vi får beställningen i god tid så vi kan uppfylla detta. Pionen är också en fantastisk blomma att duka med. Med sin livfulla karaktär och underbara charm kan man skapa vackra dukningar som ger en personlig stil till bröllopet eller festen!

Fina blomsterbuketter fran Nilssonsblommor i nassjo

Pionen är en populär blomma i brudbuketter som ger en personlig stil till bruden. Den kan både ge ett stilrent uttryck eller ha en lantlig känsla.

Sen har vi dom underbara Pelargonerna. Doften och sommarkänslan är helt oslagbar! Nu när det blir lite varmare ute börjar vi planera för kaffet ute i trädgården eller på balkongen och då kryper pelargonerna in i våra liv igen. En krukväxt som väcker så mycket minne! Tänk en glasveranda, ett gammalt torp, huset på landet fyllt med pelargoner!! Det är en av våra mest älskade och klassiska krukväxter. Pelargonen har ju varit en del av det svenska folkhemmet sedan 1800-talet och fanns på Carl Larssons alla målningar. Den kommer ursprungligen från Sydafrika och växer vilt på Madagaskar och i Australien. För att klara ett sånt klimat så har pelargonen utvecklat en egenskap som gör att de klara sig utan vatten lite längre. Men här mår de allra bäst av en jämn vattning. För din pelargon ska må bäst vill den ha mycket jord i en stor kruka så den har möjlighet att utveckla sig! När solen börjar värma på allvar och när det är frostfritt på nätterna så kan man börja plocka ut sina pelargoner.

Kärlekspelargonen "Calliope red" har sammetsröd färg och blommar rikligt med stora härliga blommor!

I trädgårdarna driver man upp pelargoner på pelargonnäring så för att man ska få sina pelargoner att fortsätta blomma är det jätteviktigt att fortsätta med näring och inte bryta den kedjan när du kommer hem med din pelargon. Under blomningstiden vill den ha näring varje gång du vattnar och helst då med våran specialnäring som är anpassad enbart för pelargoner men det viktigaste är att den får näring! Ofta när man köper pelargoner och kommer hem med dom så utvecklar inte knopparna sig och det beror främst på att den får för lite näring och för lite ljus! Ljust och soligt läge är viktigt för pelargonerna och allra helst om man placerar dom inomhus! Pelargonen ger blommor hela sommaren och långt in på hösten. En jämn vattning är också viktigt för att få din pelargon så fin som möjligt. Vattna inte för mycket åt gången så den blir tung och blöt utan låt den hellre torka upp något mellan vattningarna och ge den mindre mängd men titta till den oftare. Under sommarens varma dagar vill den ha vatten varje dag. Undvik att ha den ute i alltför häftigt regn och för mycket blåst. Den trivs bäst i skyddat läge.

 

 

 

Våran mest älskade pelargon är ju helt klart Mårbackan. Det sägs att under något av Selma Lagerlöfs besök hos Carl Larsson fick hon med sig några sticklingar från Sundbornspelargonen hem till Mårbacka och då uppkom Mårbackapelargonen. en äkta Mårbackapelargon har ljust rosa blommor med rosa ståndarknappar och röstrött pulver. Den har ett oregelbundet och spretigt växtsätt. Det finns ingen växt som ger så mycket blommande kärlek om vi ger den lika mycket tillbaka så ta hand om dina pelargoner på bästa sätt så har du blommor ända fram till hösten!

Mårbackan är en av våra älskade klassiker. Med sitt vilda växtsätt blommar den år från år om man tar hand om den på bästa sätt!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!

Få massor av inspirerande tips om blommor och personlig dekorativ inredning  direkt i mailen. Anmäl dig här och missa inga av våra kampanjerbjudanden!

Ok!