Höstplantera ute

Nu börjar temperaturen falla ute och sommarblommorna börjar blomma över och vi får börja tänka höst, men man vill ju inte plocka undan utekrukorna ännu. Man får välja växter som är tåligare ute nu och klarar lite lägre temperaturer så man fortfarande kan njuta av härliga planteringar. Plocka bort sommarjorden och fyll på med ny planteringsjord och sätt blommorna tätt så planteringen ser färdig ut på en gång eftersom tillväxten inte är den samma när det är lite svalare ute och mindre dagsljus, det gör att växterna stannar av och växer inte lika mycket som sommarblommorna gjorde. När man har planterat så behöver man inte vattna lika mycket som på sommaren, vattnet stannar kvar längre i krukan vid kyligare väder och torkar inte ut så lätt.

Helleborus tål lite lägre temperaturer och klarar sig fint när det blir lite svalare ute. Den är perfekt för höstens krukor och kärl. Man kan välja av många olika sorter och nyanser lila, rosa och vitgröna. Den är väldigt tålig som uteväxt under hösten men ska den klara minusgrader måste den ha rotat sig över sommaren. Den klara inte kyla direkt efter innevistelse. Håll jorden lätt fuktig och se till att det inte står vatten i krukan utan välj en kruka med dränering i botten.

CYKLAMEN är perfekt att ha ute på hösten. Den finns i många färger, storlekar och former. Den trivs inte varmt så därför är den perfekt nu när det blir svalare, den klarar till och med ned mot 0 grader. Den vill ha en jämn vattning men inte bli för blöt så därför är det bra att vattna lite åt gången och lite oftare istället för att hälla på för mycket varje gång du vattnar!

ALUNROT är en härlig och trendig uteväxt med alla sina olika nyanser, från mustig purpur till ljusgrön eller blad med silver/grå strimmor. Så underbar att kombinera i din uteplantering! Den trivs halvskuggigt men undvik för stark sol där den torkar ut för fort!

CALLUNA, vinterljung är så fin att blanda med andra uteväxter för att få en hållbar plantering länge. Den vill inte torka utan ha en jämn fuktig jord på hösten, sen kan dom stå kvar över vintern då blommorna torkar och sitter kvar hela vintern. En fantastisk nyhet för i år är denna fina grå calluna som passar perfekt i höstplanteringar med sin fina nyans.

BÄRLJUNG är en jättefin växt i din höstkruka. Den är vintergrön med söta bär i olika nyanser lila, rosa, vitt. Trivs bäst i sol till halvskugga och den tål lätt frost men när det blir riktigt kallt måste man isolera krukan eller ta in den i ett frostfritt, ljust rum. Den är perenn men då i milt klimat.

När du har gjort din härliga höstplantering är de bra om du ser till att jorden inte blir alldeles för blöt tänk på att ju mer jord du har i din plantering ju mer vatten samlas och stannar kvar i krukan och allra helst när det är lite kyligare och fuktigare ute. Det är också bra om man blandar upp jorden med lite lecakulor så inte det samlas för mycket vatten som gör att din kruka lät spricker vid de första frostknäpparna.

Nu har du fått lite tips på växter som ger en härlig höstkänsla innan vi får vinterpynta ute. Nu ser vi fram emot soliga och härliga höstdagar innan vinterkylan sätter in!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!

Få massor av inspirerande tips om blommor och personlig dekorativ inredning  direkt i mailen. Anmäl dig här och missa inga av våra kampanjerbjudanden!

Ok!